Et godt hundeliv kræver, at man kan tygge sin mad og lege med bold uden ubehag og at, man kan puste sin ejer i ansigtet uden at blive afvist pga. dårlig ånde.
Blandt 3-årige hunde vil 8 ud af 10 have symptomer på tand- eller tandkødslidelser!
Hunde får kun sjældent huller i tænderne (karies), men de har til gengæld hyppigt andre problemer:
Tilbageholdte mælketænder
Ligesom vi mennesker, er de første tænder hvalpen får mælketænder. Tandskiftet går i gang når hvalpen er mellem 3 og 4 måneder og gradvist erstattes mælketænderne med blivende tænder. Det sker ved, at mælketandens rod tilbagedannes og der dermed ikke er noget til at fastholde den i kæbeknoglen. Sådan en rokketand får ikke lov at sidde længe, men falder hurtigt ud. Nogle gange kan man finde dem, men mange bliver slugt.
Udskiftningen af mælketænderne sker dog ikke altid helt efter planen og mælketænderne bliver siddende og spærrer for de blivende tænder der er på vej. Det er især mælkehjørnetænderne der kan give problemer.
I sådanne tilfælde er det nødvendigt at udtrække de tilbageholdte mælketænder.
Tandkødsbetændelse & tandsten
Alle hunde danner plak. Det er en blød bakterieholdig film der sætter sig på tandens overflade. Mundhulens immunforsvar reagerer på plakken og derved udløses en tandkødsbetændelse. Plakken kan også finde vej ned i tandkødslommer og dermed igangsætte en mere omfattende betændelsesreaktion.
Plakken går desuden i forbindelse med mineraler fra spyttet hvorved der dannes tandsten. Tandsten er ikke en sygdom i sig selv, men tandsten skaber yderligere grobund for mundhulens bakterier.
Plak kan fjernes ved hjælp af tandbørstning og når plakken holdes væk, fjernes også tandkødsbetændelsen. Men ligesom hos vi mennesker dannes der hurtigt ny plak, hvorfor tænderne skal børstes dagligt hvis man skal have ordentlig effekt.
Tandsten kræver en egentlig tandrensning, oftest ved hjælp af ultralyd, for at fjernes.
Parodontose
I svære tilfælde udvikles parodontitis, hvor det er bindevævet og knoglerne der skal fastholde tænderne, der angribes og ødelægges. Det kan medføre løse tænder, rodbetændelse og i de fleste tilfælde: Tandpine! De skader parodontosen har lavet på bindevæv og knogler kan ikke repareres, men grundig tandhygiejne kan holde sygdommen i skak.
Omfanget af problemer bestemmes delvist af tandstilling, spisevaner og hundens genetiske ballast.
Fremskredne tandlidelser kan medføre at bakterier fra mundhulen let slipper over blodbanen, og kan derfra spredes til livsvigtige organer som hjerte, nyrer og centralnervesystem.
Til at forebygge problemer og holde problemer såsom tandkødsbetændelse og parodontose i skak, er der heldigvis en effektiv metode: