Ultralyd

Ultralyd er en kort lydbølge

Som de lydbølger vi hører med vort øre, trænger ultralydsbølgen gennem væv (svarende til at lydbølger trænger gennem vægge og døre) og kastes tilbage af vævet (som et ekko fra en bjergvæg).

Scanning foregår ved, at vi ved hjælp af proben på ultralydsmaskinen sender ultralyd ind i kroppen. Kroppens bestanddele vil afhængig af deres fasthed sende lydbølgerne tilbage mod proben. Den sender dem videre til computeren i scanneren, der danner et billede af det scannede væv.

Scanningen er et unikt diagnostisk værktøj til at se ind i organer og se hvad de indeholder. Man kan se om en hund eller kat er med hvalpe eller killinger fra 24. dag, om der er en væskeansamling i en livmoder (en livmoderbetændelse), om der er cyster eller bylder i en prostata (blærehalskirtel), om der er svulster i en milt eller en lever, hvordan en tarm ser ud, om en nyre er af normal størrelse og om der er cyster i den o.s.v.

Endelig er scanneren et fint instrument til at guide os, når vi for eksempel skal udtage prøver fra en cyste, nålebiopsier fra en lever eller en knude i bughulen, eller prøver fra en ansamling i hjertesækken.

eller gener forbundet med undersøgelsen

Ingen smerter

Dog er man nødt til at klippe hårene over det område, der skal scannes, men da det hyppigt er maven der er tale om, skæmmer det meget lidt. Der påsmøres en fedtet gel på hudområdet, fordi undersøgelsen kræver nøje kontakt mellem proben og huden. Patienten lægges på et bord eller et underlag, som er behageligt at ligge på og falder generelt hurtigt til ro, så mange patienter sover faktisk når undersøgelsen afsluttes.

Sammenlignes røntgenudersøgelsen og scanningsundersøgelsen

Røntgenundersøgelse giver en viden om organers størrelse og placering i forhold til hinanden d.v.s en illustration af organernes omrids.

Scanningsundersøgelsen giver ikke det store overblik over organernes størrelse og placering, men en masse detaljer om organernes struktur og indhold, som ikke kan fås ved røntgenoptagelserne.

Røntgen og scanning er derfor 2 undersøgelsesformer, der supplerer hinanden meget elegant.
Ved undersøgelse af kroppens bevægeapparat viser røntgenbillederne knogle- og ledforandringer med stor tydelighed, mens scanningen afslører forandringer i seneapparatet.
Et specielt område indenfor scanningsdiagnostikken er hjertescanningen.

Den giver mulighed for, ikke bare at se hjertets størrelse og form, men også hvordan hjertet arbejder. Man kan se hjertets hulrum, klappernes arbejde og om de lukker tæt, man kan se hjertevæggens tykkelse og beregne, hvordan hjertet tømmer sig. Ligeledes kan man med stor nøjagtighed fastslå, om der er medfødte misdannelser i hjertet. Ved en Doplerteknik kan man følge blodstrømmens hastighed i hjertet og i karrene.

Ved disse undersøgelser kan vi meget nøjagtigt fastslå ikke bare, hvad problemet er, men også hvordan behandlingen virker.

Hvem foretager ultralydscanningen?