Tandbørstning hund; en guide til indlæring

Med lidt tålmodighed kan de fleste hunde lære at få børstet tænder. Det er meget normalt at man skal bruge et par uger eller mere på indlæringen. Det er vigtigt ikke at gå for hurtigt frem. Husk det skal være en positiv oplevelse for hunden.

Se videoen af Karla der får børstet tænder

Det skal du bruge:

  • Tandbørste/micromed tandbørste
  • Tandpasta til hund
  • Godbidder

Trin 1

Vælg et sted hvor tandbørstningen skal foregå f.eks. på et tæppe på gulvet, på badeværelset eller en lille hund på bordet eller i skødet. Kald hunden til dig, ros og beløn den når den kommer og sidder stille. Man kan vælge, at det skal være et bestemt tidspunkt på dagen, så der indarbejdes en rutine omkring tandbørstningen.​

Trin 2

Når din hund føler sig tryg det udvalgte sted, kan man forsøge at berøre munden og løfte læben i 1-2 sekunder. Husk at belønne med godbid og ros. Man forlænger gradvis tiden for, hvor længe læben løftes.

Trin 3

Når din hund accepterer berøring ved munden og, at du løfter læben i ca. 15 sekunder, kan man forsigtigt gnubbe tænder og tandkød enten med fingeren eller en micromed tandbørste. Start med hjørnetænder og herefter udvendig side af kindtænder. Her forlænges tiden ligeledes gradvis og massér let med cirkelbevægelser.

Trin 4

Præsenter din hund for tandbørsten gerne med noget lækkert smurt på f.eks. speciel tandpasta med leversmag. Beløn med godbid og ros din hund når den viser interesse for tandbørsten, så den forbinder den med noget rart. Når hunden slikker på tandbørsten, kan man lade den strejfe hjørnetænderne og husk straks at belønne med en lækker godbid, når den accepterer denne berøring.

Trin 5

Berør først hjørnetænderne med tandbørsten i få sekunder af gangen og husk at rose. Man kan på udvendig side af hjørnetænderne begynde at lave små cirkelbevægelser op til tandkødsranden i få sekunder af gangen. Øg gradvis tiden.

Trin 6

Når hunden er fortrolig med tandbørstens cirkelbevægelse og accepterer børstning af hjørnetænderne i ca. 15 sekunder, kan man forsøge at børste udvendig flade af kindtænderne også i få sekunder af gangen.

Trin 7

Herefter kan man forsøge at børste fortænderne, men mange hunde bryder sig ikke berøring på snuden.

Trin 8

Man kan forsøge at børste indvendig side af tænderne, men dette kræver tid og tålmodighed. Man skal ikke forsøge, at åbne munden på hunden før den er helt fortrolig med at få børstet udvendig side af tænderne.

Veletableret dyrehospital gennem 50 år

Bygholm Dyrehospital udvikler sig løbende og er i dag et moderne dyrehospital med solid erfaring.

Vi tager hånd om dit kæledyr

Vi har løbende styrket vores kompetencer inden for en lang række fagområder.

Vi er medlem af ISO Dyrlægen

ISO Dyrlægen er en certificeringsordning som sætter patienten og klienten i centrum.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

- Og følg med i vores hverdag.

Følg med på sociale medier og hold dig opdateret.

Kundeanmeldelser​