Kastration

Sådan foregår en kastration af kat

Selve kastrationen er et operativt indgreb hvor testiklerne fjernes i fuld narkose. Vi anbefaler at katte der ikke skal bruges i avl neutraliseres.

Katten skal afleveres fastende på det aftalte tidspunkt. Faste vil sige, at katten ikke må spise, efter den har fået aftensmad aftenen før operationen. Der må gerne tilbydes vand.

Katten bedøves ved at give den en indsprøjtning i en muskel. Når den sover gøres katten klar til operation ved at klippe pelsen på og omkring testiklerne. Huden vaskes ren og steriliseres. Der gives smertestillende i forbindelse med operationen og narkosen overvåges af en veterinærsygeplejerske.

Patienten får strømper på for at holde på varmen, samt ligger på en bairhuggerpose. En bairhugger er en omvendt støvsuger, der blæser varm luft op i en stofpose omkring patienten.

Såret lukkes af kattens eget væv, men bliver ikke syet sammen. Det heler op i løbet af få dage.

De fleste katte viser ingen tegn på at være generet af såret, hverken når de skal hoppe op i sofaen eller vindueskarmen, eller i form af slikken i såret derhjemme.

Man skal være opmærksom på følgende:​

  • Hvis såret bliver rødt eller hævet
  • Det væsker fra såret
  • Katten ikke vil spise eller virker nedtrykt
  • Hvis katten slikker i såret

Så skal man straks kontakte dyrlægen! Kattene får ikke kraver med hjem, da de fleste katte ikke er interesseret i såret.

Hvem foretager kastrationen?