Tandsygdomme hos hund

Et godt hundeliv kræver, at man kan tygge sin mad og lege med bold uden ubehag og at, man kan puste sin ejer i ansigtet uden at blive afvist pga. dårlig ånde.

Blandt 3-årige hunde vil 8 ud af 10 have symptomer på tand- eller tandkødslidelser!

Hunde får kun sjældent huller i tænderne (karies), men de har til gengæld hyppigt andre problemer:

Tilbageholdte mælketænder

Ligesom vi mennesker, er de første tænder hvalpen får mælketænder. Tandskiftet går i gang når hvalpen er mellem 3 og 4 måneder og gradvist erstattes mælketænderne med blivende tænder. Det sker ved, at mælketandens rod tilbagedannes og der dermed ikke er noget til at fastholde den i kæbeknoglen. Sådan en rokketand får ikke lov at sidde længe, men falder hurtigt ud. Nogle gange kan man finde dem, men mange bliver slugt.

Udskiftningen af mælketænderne sker dog ikke altid helt efter planen og mælketænderne bliver siddende og spærrer for de blivende tænder der er på vej. Det er især mælkehjørnetænderne der kan give problemer.

I sådanne tilfælde er det nødvendigt at udtrække de tilbageholdte mælketænder.

Tandkødsbetændelse & tandsten

Alle hunde danner plak. Det er en blød bakterieholdig film der sætter sig på tandens overflade. Mundhulens immunforsvar reagerer på plakken og derved udløses en tandkødsbetændelse. Plakken kan også finde vej ned i tandkødslommer og dermed igangsætte en mere omfattende betændelsesreaktion.​

Plakken går desuden i forbindelse med mineraler fra spyttet hvorved der dannes tandsten. Tandsten er ikke en sygdom i sig selv, men tandsten skaber yderligere grobund for mundhulens bakterier.

Plak kan fjernes ved hjælp af tandbørstning og når plakken holdes væk, fjernes også tandkødsbetændelsen. Men ligesom hos vi mennesker dannes der hurtigt ny plak, hvorfor tænderne skal børstes dagligt hvis man skal have ordentlig effekt.

Tandsten kræver en egentlig tandrensning, oftest ved hjælp af ultralyd, for at fjernes.

Parodontose

I svære tilfælde udvikles parodontitis, hvor det er bindevævet og knoglerne der skal fastholde tænderne, der angribes og ødelægges. Det kan medføre løse tænder, rodbetændelse og i de fleste tilfælde: Tandpine! De skader parodontosen har lavet på bindevæv og knogler kan ikke repareres, men grundig tandhygiejne kan holde sygdommen i skak.

Omfanget af problemer bestemmes delvist af tandstilling, spisevaner og hundens genetiske ballast.


Fremskredne tandlidelser kan medføre at bakterier fra mundhulen let slipper over blodbanen, og kan derfra spredes til livsvigtige organer som hjerte, nyrer og centralnervesystem.

Til at forebygge problemer og holde problemer såsom tandkødsbetændelse og parodontose i skak, er der heldigvis en effektiv metode:

DAGLIG TANDBØRSTNING!

Tandstillingsfejl

Forkert tandstilling er forholdsvis hyppigt hos hunde. Nogle racer skal have underbid, mens det er en fejl hos andre. Både under- og overbid medfører at tænderne i over – og undermund ikke arbejder sammen de burde, det kan have betydning for hvor effektivt tænder selv hjælper med at holde sig rene, men det kan også i værste fald medføre skader i ganen eller gummerne.

Hvis man opdager tandstillingsfejl der vil give problemer i tide, er det muligt at lave en tandretning og dermed forebygge at hunden får problemer senere hen i livet.

Tandfrakturer

Knækkede tænder er noget der kan opstå hos enhver aktiv hund. Det kan være knoglespiseri, leg med sten eller sågar bolde, samt ved voldsom leg eller slagsmål. Desuden er det en hyppig skade ved påkørsler.

Hvis tanden er knækket så den levende del af tanden blottes, skal der gøres noget. Både fordi en blottet nerve gør ondt, men også fordi der er stor risiko for at udvikle en egentlig rodbetændelse og i sidste ende en tandbyld.

Er skaden frisk (mindre end et til to døgn) kan man ofte nøjes med at ilægge en plombe der forsegler den blottede nerve, men ved ældre skader skal der en rodbehandling til.

I nogle tilfælde er udtrækning af den beskadige tand den mest fornuftige løsning.

Mundhulecancer

Hunde kan også rammes af cancer i mundhulen, mundhulecancer er den 5. Hyppigste cancerform hos hunde.

Det kan være lige fra de godartede epulis, som nærmest kan beskrives som en overvækst af tandkødet, til meget aggressive kræftformer såsom malignt melanom (modermærkekræft) og pladecellecarcinomer.

Derfor skal vi have svar på tre grundlæggende spørgsmål:

  • Hvad er det?
  • Hvor er det?
  • Hvor slemt er det?

Opdager men en hævelse eller gevækst i mundhulen er det vigtig at få den undersøgt så hurtigt som muligt. Ved de aggressive cancertyper kræver det en tidlig indsats hvis man skal have held til at kurere hunden.

Det første der gøres nå er sådan knude opdages er, at få afklaret om det er cancer og helst også hvilken type. I nogle tilfælde kan det klares med en simpel nålebiopsi vi selv kan kigge på i mikroskopet. I andre tilfælde kræver det en egentlig biopsi, altså en større vævsprøve der sendes til undersøgelse på et laboratorium.

Der vil desuden laves yderligere undersøgelser såsom blodprøver og røntgen få at få billede af omfanget af canceren og om der i værste fald er spredninger til andre steder i kroppen.

Først da kan vi få et overblik over hvordan behandlingsmuligheder og fremtid ser ud.

Forebyggelse af tandproblemer

Alle de ovennævnte problemer som hunde kan få med tænderne og i mundhulen er alle nemmere at gøre noget ved, hvis de opdages i tide. Derfor er utroligt vigtigt at man får kigget grundigt ind i hundens mund så tit som muligt.

Det kunne jo for eksempel være i forbindelse med den DAGLIGE TANDBØRSTNING!

Det er ikke så besværligt som det lyder, med lidt tålmodighed kan de fleste komme godt i gang. Læs hvordan i vores manual: ‘Tandbørstning -en guide til indlæring’. Har I svært ved at få det til at fungere, hjælper vi gerne.

Veletableret dyrehospital gennem 50 år

Bygholm Dyrehospital udvikler sig løbende og er i dag et moderne dyrehospital med solid erfaring.

Vi tager hånd om dit kæledyr

Vi har løbende styrket vores kompetencer inden for en lang række fagområder.

Vi er medlem af ISO Dyrlægen

ISO Dyrlægen er en certificeringsordning som sætter patienten og klienten i centrum.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

- Og følg med i vores hverdag.

Følg med på sociale medier og hold dig opdateret.

Kundeanmeldelser​