Missen har hyperthyroidisme

​Missen er en efterhånden ældre herre på 15 år. Forrige efterår var han ude på en længere springtur, og efterfølgende var han ikke længere helt på toppen. Han havde tabt sig og var begyndt at virke gammel.

Diagnosen findes:

I sommeren 2008 kom han ind til tjek: Han havde tabt sig et halvt kilo og havde lidt tandsten, men virkede ellers i vigør. Der blev taget blodprøver og umiddelbart var der ingen problemer med hverken nyre- eller lever funktion, ligesom hans blodsukker var normalt.


Til gengæld føltes han skjoldbruskkirtel lidt forstørret, hvorfor der også blev udtaget en blodprøve til specialundersøgelse af hans skjoldbruskkirtel hormonet thyroxin.

Missens thyroxinmåling viste 156 nmol/L. Normalt skal tallet ligge mellem 10 og 26 nmol/L.


Hvad er hyperthyroidisme?

Skjoldbruskkirtlen er reelt to kirtler der sidder på hver side af luftrøret. Normalt er de så små, at de ikke kan mærkes. Men hos ældre katte kan der komme godartede svulster, der både kan føre til at de bliver forstørrede og at de producerer mere hormon end normalt.


Symptomerne kan være meget forskellig, men ofte ses vægttab trods rimelig appetit, øget drikkelyst, ændret adfærd og diarre og/eller større portioner afføring. Missen blev i første omgang startet op på en medicin der skal få skjoldbruskkirtlen til at producere mindre hormon. Som regel ses effekt efter 3 uger, men Missen kunne desværre ikke tåle medicinen særligt godt, han mistede lidt af appetiten og blev restløs. Derudover, havde medicinen ikke den ønskede effekt: Hans thyroxinniveau var stadig alt for højt efter 3 uger.

Operation:

Efterhånden stod det klart, at der måtte andre midler i brug. Missen blev indstillet til operation. Ved operationen går man ind og fjerner de forstørrede kirtler, idet katte oftest fungerer fint uden.

Operationen forløb uden komplikationer og Missen helede fint. MEN.. ved kontrol blodprøven efter 3 uger var hans thyroxin stadig for højt. Inden operationen var tallet 193 nmol/L og ved kontrol var det faldet til 161 nmol/L, altså stadig alt for højt. Missen trivedes til gengæld og vi besluttede at være tålmodige. Efter endnu nogen tid blev der lavet en ny måling: Nu var tallet 88,9 nmol/L. Stadig for højt, men på vej ned.

Et usædvamligt sygdomsforløb:

Missens sygdomsforløb har været usædvanligt. Det er muligt, at der gemt i brysthulen findes mere skjoldbruskkirtelvæv, der kan forklare, at vi stadig måler for højt thyroxinniveau. Det har vi desværre ikke nogle metoder til at lokalisere.


Men eftersom der er en nedadgående tendens, så venter vi spændt på, hvad den næste måling giver af resultat. Og det vigtigste er, at Missen trives og har et godt katteliv.

Veletableret dyrehospital gennem 50 år

Bygholm Dyrehospital udvikler sig løbende og er i dag et moderne dyrehospital med solid erfaring.

Vi tager hånd om dit kæledyr

Vi har løbende styrket vores kompetencer inden for en lang række fagområder.

Vi er medlem af ISO Dyrlægen

ISO Dyrlægen er en certificeringsordning som sætter patienten og klienten i centrum.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

- Og følg med i vores hverdag.

Følg med på sociale medier og hold dig opdateret.

Kundeanmeldelser​