Tlf.: 75 61 14 44|post@bygholm-dyr.dk
Ortopædi / Knoglelidelser 2019-02-07T12:45:26+00:00

Ortopædi og knoglelidelser

Ortopædi er den del af lægekunsten, der behandler fejlagtige stillinger og bygningsfejl, såvel medfødte som erhvervede.

Men hvad er det så, vi her på Bygholm Dyrehospital beskæftiger os med, når vi siger, at vi besidder en stor viden indenfor det ortopædiske område. Det er først og fremmest halthedsdiagnostik, af akutte såvel som kroniske haltheder, og deres behandling.

Halthedsdiagnostik

Halthed kan opstå akut som følge af et trauma, (påkørsler, bid, slag, fald eller anden påvirkning) eller som følge af en kronisk skade (gigt eller vækstbetinget).
Ved undersøgelsen af en halthed, er det vigtigt, at gå systematisk frem. Først og fremmest er det vigtigt, at der lyttes til hunden eller kattens ejer for, at indkredse den rigtige diagnose. Det er vigtigt, at vide hvor lang tid haltheden har stået på, om haltheden kan relateres til en speciel hændelse, eller om haltheden er konstant eller periodisk.

Dyrlægens vigtigste redskaber ved undersøgelse af en halthed er hænderne, en systematisk undersøgelsesmetode og erfaringen indenfor halthedsdiagnostik. Vi har her på Bygholm Dyrehospital de mest moderne hjælpemidler til, at stille en endelig diagnose. Ved hjælp af vores digitale røngtenanlæg, scanning eller undersøgelse af ledvæske mm., er vi i stand til, at stille den korrekte diagnose på de ortopædiske patienter, vi har med at gøre.

Behandling af den ortopædiske patient

Det er oftest ud fra røntgenbilleder, at den endelige diagnose stilles ved den ortopædiske patient. Såfremt diagnosen beror på en kronisk lidelse, er det sjældent, at det er operation, der kommer på tale med mindre årsagen er vækstbetinget.
Medicinsk behandling, guldbehandling (Goldtreat) eller anden behandling af kroniske lidelser i bevægeapparatet er mest brugt.

Akutte skader i bevægeapparatet kan variere fra simple forvridninger/forstuvninger, komplicerede brud, sene og ligamentbeskadigelser til sår og beskadigelser i muskulaturen. Bortset fra de simple forvridninger/forstuvninger, vil de fleste af de før omtalte beskadigelser kræve et operativt indgreb for, at patienten kan blive rask igen.

Gennem mange år har vi oparbejdet en stor erfaring i knogle og ledoperationer, ikke mindst p.g.a. mange henvisninger af ortopædiske patienter fra dyrlægekollegaer spredt i Jylland. Det skyldes, at vi er i besiddelse af det mest avancerede udstyr til udførelse af ortopædiske operationer, og samtidig via kurser, og kongresser i både ind- og udland søger at være up to date med, hvad der sker indenfor ortopædien. På denne baggrund føler vi os godt rustet til, at hjælpe dig, hvis din hund eller kat har problemer med at bevæge sig normalt.

Genoptræning af den ortopædiske patient

Se waterwalker

se genoptræning

Peter Kierk
Peter KierkDyrlæge
Nicoline Nordgaard
Nicoline NordgaardDyrlæge