Tlf.: 75 61 14 44|post@bygholm-dyr.dk
Korsbåndsskader & korsbåndsoperation 2019-02-07T12:35:57+00:00

Korsbåndsskader & korsbåndsoperation

Sprunget korsbånd (cranial cruciatum ligment ruptur) er en hyppig årsag til halthed hos hunde.

Overrivningen af korsbåndet kan ske pludseligt eller opstå over længere tid, blandt andet som følge af andre lidelser i bevægeapparatet, såsom hofteledsdysplasi eller slidgigt.

På Bygholm Dyrehospital har vi gode erfaringer med at operere korsbåndsskader og i kombination med vores ressourcer indenfor genoptræning (waterwalker og fysioterapi) og gigtbehandling, (goldtreat) kan vi tilbyde en behandling hvor vi ikke kun fokuserer på det traumatiserede korsbånd men på hunden som helhed.

Korsbåndets funktion er at stabilisere knæet. Derfor vil der ved en hel eller delvist overrivning af korsbåndet, opstå en unormal bevægelighed der forårsager smerte og nedsat funktion. Ligeledes kan den manglende stabilitet medføre yderligere skade på menisken i knæet og på længere sigt vil der opstå gigtforandringer i leddet.

Adskillige operationsmetoder er udviklet til at udbedre korsbåndsskader hos hunde. Disse kan groft opdeles i to kategorier afhængigt af deres indvirkning på knæet. På Bygholm Dyrehospital udfører vi begge operationstyper:

  • Den stabiliserende (lateral opstramning) og
  • Den biomekanisk modificerende (TTA – Tibial Tubercle Advancement)

Formålet med den stabiliserende teknik er at erstatte det overrevne korsbånd med kunstigt, der placeres uden på leddet og dermed overtager det beskadigede korsbånds funktion.

En anden mulighed er at ændre biodynamikken i knæet og derved helt overflødiggøre korsbåndet, hvorefter knæet vil fungere normalt. Denne metode har vist sig særdeles god til hunde der er meget aktive eller vejer over 20 kg. Rekonvalescensperioden er forholdsvis kort og umiddelbart efter suturfjernelse er hunden klar til genoptræning i waterwalkeren.

Peter Kierk
Peter KierkDyrlæge