Tlf.: 75 61 14 44|post@bygholm-dyr.dk
Kemoterapi til hunde & katte 2018-12-13T08:13:27+00:00

Kemoterapi til hunde & katte

I takt med at vores dyr ligesom vi mennesker bliver ældre og vores muligheder for at stille diagnoser bliver bedre, kommer der også nye behandlingsformer på banen.

Ved nogle kræftformer kan kemoterapi være en del af behandlingen.

Når hunde og katte behandles med kemoterapi bruges væsentlig lavere doser end ved behandling af mennesker. Dette er for, at mindske risikoen og graden af bivirkninger. De lavere doser gør dog også, at vi ikke kan forvente at helbrede patienten, men til gengæld give en god lang periode hvor cancersygdommen er i remission, dvs. hvor kræften ikke kan ses eller mærkes.

Det vigtigste er dog altid, at hunden har mulighed for at opretholde en god livskvalitet og nyde de fornøjelser, der giver et godt hundeliv.

Kemoterapi til hunde og katte vækker mange tanker:

  • Bliver de dårlige og kaster op?
  • Taber de pelsen?
  • Hvordan foregår det?
  • Er det meget dyrt?

Læs svarene herunder, men læs også historien om Oskar der har været i behandling for lymfekræft eller om hvordan vi stiller diagnosen kræft.

Bivirkninger

Som nævnt ovenfor, benyttes lavere dosis ved kemoterapi af hunde og katte, men til trods herfor, kan der opstå bivirkninger, der dog oftest er milde. Det anslås at omkring 20-25 % oplever bivirkninger men langt de fleste er kortvarige og kræver ingen eller minimal behandling.

De hyppigste bivirkninger kommer fra mavetarmkanalen i form af en enkelt episode med opkastning og/eller diarre desuden kan ses nedsat eller manglende appetit.

Af og til kan ses påvirkning af knoglemarvens evne til at danne nye celler til blodet. Det kan være en alvorlig bivirkning, idet nedsat funktion af knoglemarven giver øget infektionsrisiko. Derfor kontrollerer vi altid hvordan knoglemarven har det inden den næste behandling sættes i værk.

De mere sjældne bivirkninger kan være hårtab, blod i urinen eller skader på hjertets muskulatur. Hunde mister sjælden deres pels helt, men enkelte kan opleve at pelsen ikke vokser ud efter, at være klippet, at hunden bliver mere tyndpelset, eller tab af dækhår og/eller knurhår.

Hvis der opstår bivirkninger, kan vi ofte afhjælpe dem med enten at give understøttende behandling eller ændre i kemoterapien.
Hvis bivirkningerne vurderes at være uacceptable stoppes behandlingen.

Behandlingsforløb

Behandlingsforløbet afhænger hvilken form for kræft der skal behandles og behandlingsprotokollen.
De fleste protokoller kræver mellem 3 og 12 behandlinger, foruden en række kontrolbesøg. Ved kontrolbesøgene vil der ofte blive udtaget blod- og/eller urinprøver og muligvis andre undersøgelser.

Selve kemoterapien foregår ambulant og gives enten som piller, i et drop ind i en blodåre eller som indsprøjtning i musklen.

Pris

Prisen for kemoterapi afhænger både af patientens størrelse, og hvilken medicin og protokol der skal bruges.
For de korte protokoller vil prisen typisk være 8-10.000 kr., mens de langvarige behandlinger kan løbe op i 30-35.000 kr.

Nogle sygekasser dækker behandlingen helt eller delvist.