Tlf.: 75 61 14 44|post@bygholm-dyr.dk
Akupunktur til hund & kat 2020-03-19T12:57:56+00:00

Akupunktur til hund & kat

Akupunktur er en ældgammel behandlingsform, som har været benyttet siden ca. 3000 år f.Kr. Dengang havde man et meget begrænset kendskab til kroppens anatomi og fysiologi. Man formåede dog alligevel at etablere et kendskab og en forståelse for udviklingen af sygdomme, som er særdeles brugbart i dag. Akupunktur indgår som en væsentlig del af den traditionelle kinesiske medicin (TCM) sammen med bl.a. brugen af urtemedicin og korrekt fodring.

Den kinesiske filosofi

Ifølge den kinesiske tankegang er kroppen sund og rask, når der er balance mellem Yin og Yang. Yin og Yang er i ét eller andet omfang altid til stede på samme tid, men ved ubalancer mellem Yin og Yang vil man se tegn på sygdom:

Et andet vigtigt begreb i den kinesiske medicin er Qi, som er kroppens livsenergi. Kroppen har 14 meridianer/energibaner, hvorigennem livsenergien (Qi) flyder Et sundt niveau af Qi er væsentligt for en sund og velfungerende krop, desuden skal Qi flyde uforstyrret for at individet er raskt. Sygdomme opstår, når der er ubalancer i strømmen af Qi: enten for lidt, for meget eller blokeringer.

Hver meridian relaterer sig til ét indre organ, og har betydning for forskellige dele af psyken. En patients adfærd er derfor væsentligt i forhold til sygdomsdiagnostik.

Den vestlige forklaring

Akupunkturpunkter er placeret nær områder med mange nerveender og blodkar. Når akupunkturpunktet påvirkes, udskilles en række stoffer (endorfiner, cortisol, serotonin etc.), som regulerer kroppens funktioner. Akupunktur kan desuden ændre smerteresponset fra kroniske smerter så smerteresponset ikke når hjernen – og dermed gøres bevidst. Desuden påvirkes patientens parasympatiske nervesystem under behandlingerne, hvorved kroppen slapper af, og bedre kan hele sig selv.

Akupunktører arbejder med, at finde den bagvedliggende årsag/ubalance til et givent symptom. Symptomet kan blot være toppen af isbjerget, og derfor er man nødsaget til at se på patienten som helhed.

Sådan foregår en behandling

Ved behandlingens start skal I først svare på en række spørgsmål vedr. Jeres kat/hund, som hjælper dyrlægen til at komme en diagnose nærmere. Derefter bliver hunden/ katten undersøgt (både en almen klinisk undersøgelse og en kinesisk akupunktur undersøgelse). Behandlingsstrategien lægges.

Til behandlingen bruges nogle meget små nåle. De flest dyr siger ikke noget til isættelsen af nålene. Når nålene først er placeret, skal disse sidde i, i 10-20 min. Dyret falder ofte i søvn, og finder behandlingen meget afslappende.

En behandling tager ca. 1 time, og I er med hele vejen igennem.

Indikationer for anvendelse af akupunktur

Kroniske smerter og muskel/led relaterede problemer.

Som supplement til at opretholde sundhed hos ældre patienter​

Som supplement til behandling af medicinske patienter:​

  • Luftvejslidelser​
  • Urinvejslidelser
  • Hjertelidelser
  • Hudlidelser
  • Mave-tarmlidelser
  • Neurologiske lidelser
  • Hormonelle lidelser
  • Fertilitetsbehandling

Regitze Nissen
Regitze NissenDyrlæge
Certificeret veterinær akupunktør