Tlf.: 75 61 14 44|post@bygholm-dyr.dk
Vaccination af hund 2020-03-17T14:26:12+00:00

Vaccination af hund

Formålet med vaccination er ikke kun at beskytte den enkelte hund, men også at beskytte alle Danmarks hunde mod smitsomme sygdomme. Jo større andel af landets population af hunde der er beskyttet, desto mindre er risikoen for at en epidemi kan bryde ud.

Så ved at vaccinere din egen hund, bidrager du også til at naboens er beskyttet.

Man inddeler vacciner i kernevacciner og ikke-kernevacciner.

Kernevacciner

Disse dækker de livstruende alvorlige sygdomme som alle hunde bør være beskyttet imod. De inkluderer:

Ikke-kernevacciner

Der er de sygdomme man kan vaccinere mod, men hvor forskellige forhold betyder, at det ikke er alle hunde der har behov for denne beskyttelse. Det bestemmes af hundens brug, opholdssteder og andre faktorer. Behovet for disse vaccinationer afdækkes typisk i forbindelse med det årlige sundhedseftersyn.

Hvalpevaccination

Hvalpe skal vaccineres med kernevaccinerne sådan at deres eget immunforsvar er klar til at bekæmpe disse infektioner, når de ikke længere har flere af de antistoffer, som de modtog via modermælken.

De skal vaccineres minimum to gange med 3-4 ugers interval og for at sikre maksimal beskyttelse skal den sidste vaccine gives når de er omkring 16 uger gamle.

Efter hvalpevaccinationen skal der senere gives en ‘booster’. Hidtil har vi givet denne et år efter sidste hvalpevaccination, men undersøgelser viser at en stor del af hvalpene ikke er tilstrækkeligt beskyttet før de har fået denne ‘booster’, derfor anbefales nu at give denne når hvalpen er 6-7 måneder gammel.

Herefter overgår hunden til det voksne vaccinationsprogram.

Vaccination af voksne hunde

De voksne hunde er efter hvalpevaccinen godt beskyttet. Denne beskyttelse anslås at vare minimum 3 år og for en del hunde er det livslangt. Det kan dog være svært at vide sig sikker på om ens hund stadig er dækket ind. Det er muligt på en blodprøve at måle mængden af antistoffer; hvis der er antistoffer i blodet vil hunden være beskyttet, hvis ikke kan det være svært at sikre sig om det skyldes et atypisk respons i immunforsvaret eller reel mangel på aktivitet i immunforsvaret.

Blodprøvetagning, laboratorieudgifter og ventetid på svar gør det til en omstændig og omkostningstung affære at planlægge vaccinationer på denne måde. Derfor kan vaccination hvert tredje år være den mest praktiske løsning. Vi vil altid i forbindelse med det årlige sundhedseftersyn følge op på din hunds vaccinationsstatus og sammen lægger vi en plan for hvad der er bedst for netop din hund.

Hvordan virker en vaccination?

En vaccination indebærer at kroppen udsættes for et smitstof i en ikke sygdomsfremkaldende form. Derved aktiveres immunforsvaret og træner antistofproducerende og øvrige celler til at genkende og angribe smitstoffet hvis det senere hen skulle dukke op i form af en infektion.

Vaccinen kan enten være en levende men inaktiveret vaccine, eller en dræbt vaccine.
I dag er langt de fleste af vore vacciner levende, idet de giver en både længerevarende og bedre sygdomsbeskyttelse.

Bivirkninger ved vaccination

Er heldigvis meget sjældne.

Allergiske reaktioner kan forekomme, oftest i form af nældefeber hvor ansigtet klør og hæver op, det vil opstå inden for den første halve til hele time efter vaccinationen. Det kan virke dramatisk men lader sig hurtigt behandle.

Endnu sjældnere ses udviklingen af anafylaktisk shok. Det vil vise sig få minutter efter vaccinationen og kan gøre hvalpen sløj og meget dårlig. Hvis behandling iværksættes med det samme, vil situationen dog hurtigt være under kontrol. Det er især de helt små hunderacer der kan opleve anafylaksi og det er især vaccination mod leptospirose der er årsagen, hvorfor man fraråder denne hos de små racer.

Hvem foretager vaccinationen?

Når din hund skal vaccineres gøres det i forbindelse med et sundhedseftersyn, så vi sikrer os at din hund er sund og rask når den får vaccinen. Når du bestiller tid til vaccination er du velkommen til at bede om en tid hos den af vores dyrlæger i plejer at komme ind til.
Peter, Nicoline, Helle, Lise og Regitze
Peter, Nicoline, Helle, Lise og RegitzeDyrlægerne på Bygholm Dyrehospital