Tlf.: 75 61 14 44|post@bygholm-dyr.dk
Sterilisation af kat 2020-03-17T13:53:10+00:00

Sterilisation af kat

Sterilisation: en praktisk beslutning. men pas på vægten.

Langt de fleste hunkatte bliver steriliseret. En intakt hunkat kan være en udfordring at leve sammen med, da hun vil komme i løbetid ganske hyppigt -med mindre hun bliver parret og dermed bliver drægtig og får killinger. Sterilisation har både fordele og ulemper, som er beskrevet nedenfor.
Kat

Fordele

Ingen kønsdrift eller uønskede killinger

De fleste hunkatte bliver kønsmodne når de er 6-8 måneder gamle. Her kommer de i deres første løbetid. Løbetiden medfører ændringer i adfærden. Hun begynder at miave kaldende -ofte hele natten, og bliver mere kælen og opmærksomhedsøgende. Hun vil rulle sig rundt eller lægge sig med trampende bagben og sitrende hale midt på stuegulvet. Hvis ikke hun parres er løbetiden ovre efter en lille uge, men den næste kommer efter ganske kort tid.

En hunkat kan få to til tre kuld killinger på et år. Der er rigeligt med killinger rundt om på landets internater der søger et godt hjem, og der er ingen grund til at være årsag til at bidrage med flere.

Sygdomsforbyggende

Hunkatte der er steriliseret har mindre risiko for sygdomme som brystkræft og underlivsbetændelse. Desuden har de mindre risiko for at blive smittet med alvorlige sygdomme såsom katteleukæmi (FeLV) og katteaids (FIV).
Læs mere om sterilisation af kat i Dyrlægeforeningens folder.

Ulemper

Overvægt

Steriliserede hunkatte har lettere ved at blive overvægtige. Nogle begynder at tage på lige efter indgrebet, for andre kan der gå et eller to år, hvorefter dellerne begynder at dukke op. Overvægt disponerer i sig selv for udviklingen af sygdomme, såsom sukkersyge og urinvejsproblemer.

Derfor anbefales altid at holde fokus på vægtstigning efter sterilisation, idet det rent faktisk er muligt at gribe ind. Det kræver blot at man styrer kalorieindtaget med hård hånd!

Sådan foregår en sterilisation

Selve sterilisationen er et operativt indgreb hvor livmoder og æggestokke fjernes i fuld narkose og derfor skal katten afleveres på operationsdagen fastende, dvs. ingen mad efter fodringen aftenen før. Vand er tilladt lige indtil I tager af sted.

Katten bedøves, klippes og vaskes. Der gives smertestillende i forbindelse med operationen og narkosen overvåges af en sygeplejerske.
Selve indgrebet foretages ved at der laves et lille snit i bugvæggen, hvorigennem æggestokke og livmoder fjernes.

Såret i bugvæggen syes. Trådene i huden skal fjernes efter 10 dage.

Dagene efter operationen er for de fleste uden de store tegn på, at katten har gennemgået en operation. De fleste katte viser ingen tegn på at være generet af såret, hverken når de skal hoppe op i sofaen eller vindueskarmen, eller i form af slikken i såret derhjemme.Man skal være opmærksom på følgende:

  • Hvis såret bliver rødt eller hævet
  • Det væsker fra såret
  • Katten ikke vil spise eller virker nedtrykt.

Opstår blot et af ovenstående scenarier, skal man straks kontakte dyrlægen!

Læs mere om hvordan du bedst passer din kat efter anæstesi og operation.

Bemærk at kattene ikke får kraver med hjem.

Hvem foretager sterilisationen?

Vores dyrlæger har mange års erfaring med netop dette indgreb. Du kan se nedenfor hvem der foretager det på Bygholm Dyrehospital.
Helle Johansen
Helle JohansenDyrlæge
Nicoline M. Nordgaard
Nicoline M. NordgaardDyrlæge
Regitze Nissen
Regitze NissenDyrlæge
Peter Kierk
Peter KierkDyrlæge
Lise Hedegaard
Lise HedegaardDyrlæge