Tlf.: 75 61 14 44|post@bygholm-dyr.dk
Sterilisation af hund (tæve) 2020-03-17T13:51:11+00:00

Sterilisation af hund (tæve)

Sterilisation: en stor beslutning.

Der er både fordele og ulemper ved sterilisation, de er skitseret nedenfor som en hjælp til dem der overvejer sterilisation, men derudover er det altid en god ide at snakke det igennem med sin dyrlæge.
Du kan læse mere om fordele og ulemper ved sterilisation af hund i Dyrlægeforeningens folder.

Fordele

Nogle tævehunde er ikke gode til at holde sig rene, andre bliver meget hormonelt påvirkede og kan ændre adfærd, både under selve løbetiden og senere i form af falsk drægtighed.
Hvis man stiller op i konkurrencer eller deltager i jagt, kan løbetiden desuden gribe forstyrrende ind i planerne.

Hvis naboer eller genboer har hanhund, kan tiden omkring løbetid være udfordrende for det gode naboskab. Nogle hanhunde er meget påvirkede af duften af tæve i løbetid: stikker af, holder familien vågen om natten eller holder helt op med at spise.

Steriliserede tæver kan i sagens natur ikke få livmoderbetændelse, hvilket ellers er hyppigt forekommende hos midaldrende til ældre tæver.
Brystkræft er den næsthyppigste kræftform hos hunde. Risikoen for at udvikle brystkræft kan reduceres markant ved tidlig sterilisation, dvs. før første eller anden løbetid.

Ulemper

For visse hunderacer er ændringer i pelsen efter sterilisation meget markante.
Det gælder de halvlanghårede – herunder spaniels, golden retriever og langhåret gravhund, der ofte får længere, lysere og mere stride dækhår. De tætpelsede racer som collie, chow chow får en ekstra tæt underuld, der gør pelsplejen ekstra arbejdskrævende.

Som det ses på den langhårede gravhund Trille herunder, får især denne race ofte længere, lysere og mere stride dækhår.

Steriliserede tæver har lettere ved at blive overvægtige. Nogle begynder at tage på lige efter indgrebet, for andre kan der gå et eller to år, hvorefter dellerne begynder at dukke op.

Inkontinensen viser sig ved, at tæven lækker urin når hun sover eller hviler sig. For nogle dukker det op kort tid efter indgrebet, hos andre efter flere år. Der synes at være en sammenhæng mellem inkontinens og overvægt, således at nogle begynder at blive inkontinente når de er blevet for tykke. Dermed kan man af og til løse inkontinensen med slankekur.
Inkontinens kan desuden behandles effektivt med medicin.

Sådan foregår en sterilisation

Selve sterilisationen er et operativt indgreb der forgår i fuld anæstesi/narkose og det kræves derfor, at hunden afleveres fastende – dvs. ingen mad efter fodringen aftenen før. Vand er tilladt lige indtil I tager afsted.

Hunden bedøves, klippes og vaskes, hvorefter der dækkes af, så operationen kan foregå sterilt. Når der er åbnet ind til bughulen lokaliseres den ene æggestok og det forbunde livmoderhorn. Blodkarene afsnøres og æggestokken klippes fri. Proceduren gentages med æggestokken i den anden anden side, og hele livmoderen og de to æggestokke kan herefter løftes ud og livmoderhalsen underbindes.

Herefter er blot tilbage at lukke såret. Først sys bughinden, så bugmuskulaturen og til sidst huden. Trådene i huden er i modsætning til de øvrige, af den type der ikke opløser sig selv. Det er fordi, at de giver væsenlig mindre irritation for hunden og mindre risiko for infektion. Så må vi mennesker leve med, at de skal fjernes hos dyrlægen.

Vi anbefaler indlæggelse til dagen efter så vi har mulighed for, at se at alt er i orden inden hjemsendelse. Dagene efter operationen er for de fleste uden de store tegn på, at hunden har gennemgået en operation. De fleste hunde viser ingen tegn på at være generet af såret, hverken når de skal op i bilen eller i form af slikken i såret derhjemme.

Når hunden er kommet hjem skal man skal være opmærksom på følgende:

  • Om såret bliver rødt eller hævet
  • Det væsker fra såret
  • Hunden ikke vil spise eller virker nedtrykt.

Såfremt du observerer blot et af ovenstående punkter, skal du straks kontakte dyrlægen!
Læs mere om pasning af din hund efter anæstesi og operation.

Hundene får ikke kraver med hjem.

Trådene i huden skal fjernes efter 10 dage.

Hvem foretager sterilisationen?

Alle vores dyrlæger har mange års erfaring med sterilisation af hund.
Peter, Nicoline, Helle, Lise og Regitze
Peter, Nicoline, Helle, Lise og RegitzeDyrlægerne på Bygholm Dyrehospital