Om at blive ældre

En sundhedshistorie

Frida, ældste medlem af vores gravhunde flok og 12½ år gammel, har i grunden været rolig siden i sommer. Det har været nok at komme ned til stranden og konstatere om der var højvande eller lavvande, om mågerne var sunde og raske eller der var nogen der skulle ”hjælpes”.

Det har været fint nok, at gå i hælene på os og snuse rundt uden absolut, at skulle styrte rundt på stranden. Mad, kødben og humør, jamen det er der slet ingen ende på, så hun er, hvad jeg betegner som en stærk og glad hund på 12½ år.

De sidste 8 dage har man kunnet høre, når hun trækker vejret, en såkaldt inspiratorisk dyspnoe, blandt venner kaldet ”Dirty phone calls”. Så er der vist ingen, der er i tvivl om, hvordan det lyder!

Ikke særligt voldsomt, men oplagt noget der generer luftpassagen i hendes strubehoved.

Der er noget galt, sagde fruen i huset. Og det må vi mænd jo erkende. Er der nogen der kan observere, så er det fruen i huset. Vigtigt, og noget man aldrig skal negligere.

De har altid ret. Den sjette sans hedder det vist.

Vi mænd besidder på den anden side til fulde de første fem sanser blandt andet høresansen, så jeg tog Frida med til Horsens i går og undersøgte hende. Frida er en meget tålmodig hund, så hun accepterer at hendes far trækker tungen ud af hovedet på hende og kigger hende i svælg og strubehoved samt stikker en følefinger derned.

Indrømmet, skal det gøres 100% grundigt, hedder det let narkose og et skop. Jeg kunne konstatere, at hun er lidt hævet i strubehovedet og, at der ikke er nogen knuder, så lad det være nok her og nu. Der blev taget blodprøver som afslørede at infektionstallet var normalt, og ellers var der kun småting.

Men alligevel småting med en pil. Blodprocenterne var i underkanten af normalen

Og hendes leverværdier tenderede til, at ligge omkring toppen af normal området.

Hvorfor disse begyndende tegn på organproblemer?

Røntgen af hjerte og lunger er smukt og uden problemer. Scanning af bughulen: I leveren fandt jeg pletter med ændringer og i galdeblæren enkelte udfældninger. Det er ikke usædvanligt på en 12 årig hund at finde pletter i leveren, der er uden betydning, men face facts det kan jo være forstadier til en leverkræft.

Men da hendes symptomer jo slet ikke tyder på leversygdom – og jeg alligevel ikke kan gøre noget ved en lever cancer, vælger jeg at notere fundet og se tiden an. Men oplagt, ville jeg have fuld klarhed her og nu, skulle jeg have taget prøver fra pletterne og have dem mikroskoperet for, at se hvilke celler de består af.

Nu vælger vi, at se tiden an og tage nye blodprøver og ny scanning om en måned. Så må vi se, om der skal tages biopsier til den tid. Strubehovedet? Ja det vælger vi her og nu også at følge, men der kan sagtens blive tale om et behandlingsforløb, som uden tvivl også vil omfatte, at jeg søger hjælp hos Regitze med henblik på akupunkturbehandlinger.

Her og nu støtter vi hendes immunstatus med Q 10 og umættede fedtsyre. Hvorfor fortæller jeg denne historie, en umiddelbart kedelig hverdagshistorie, som der hverken er drama i eller, for den sags skyld, hoved eller hale på? Ganske enkelt, jeg blev faktisk forskrækket over, at jeg kunne finde noget abnormt på vores højt elskede og super stærke gamle hund.

Mit budskab er

Vær opmærksom på Jeres hund og kat. Og lyt altid til fruens 6 sans. Sørg for at overholde det årlige sundhedseftersyn, det er en fin og oplagt lejlighed til at komme frem med Jeres iagttagelser, ´

I er de bedste til at observere Jeres dyr. Vi gennemgår selvfølgelig det hele grundigt, men uden Jeres iagttagelser kan vi overse ting. I hvert fald så længe der kun bruges 2 øjne og 10 fingre til en standard undersøgelse.

Sørg for at være medlem af sundhedsklubben, det gør det hele meget nemmere. I bliver kaldt ind automatisk, sundhedseftersynet og snakken er dækket af Jeres kontingent og der udløses kun en betaling, hvis undersøgelsen medfører andre tiltag såsom røntgen, blodprøver, scanning osv.

Uanset om vi her og nu vælger, at se tiden an, er det ekstremt vigtigt, at vi kender status og ved, hvad vi skal fokusere på fremover. Og sørg for at have en ordentlig sygekassedækning, så såvel udgifter til yderligere undersøgelser og udgiften til behandling af, de ting vi diagnosticerer er dækket.

Det er jo desværre ingen hemmelighed, at udgifter til undersøgelse og behandling meget hurtigt løber op. Det er da trods alt en lettelse ikke også at skulle spekulere på økonomi.

Veletableret dyrehospital gennem 40 år

Bygholm Dyrehospital udvikler sig løbende og er i dag et moderne dyrehospital med solid erfaring.

Vi tager hånd om dit kæledyr

Vi har løbende styrket vores kompetencer inden for en lang række fagområder.

Vi er medlem af ISO Dyrlægen

ISO Dyrlægen er en certificeringsordning som sætter patienten og klienten i centrum.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

- Og følg med i vores hverdag.

Følg med på sociale medier og hold dig opdateret.

Kundeanmeldelser​