Gravhundenes rygprogram

Gravhundeklubbens rygprogram

Forebyggelse af arvelige sygdomme er ekstremt vigtigt og et område, vi gerne vil yde vores hjælp til. Specielt fordi vi også her i landet har en tendens til at bruge Matadoravl d.v.s er der en hanhund, der er rigtig god, bliver han brugt igen og igen. Det er oplagt forståeligt, men kan have uheldige konsekvenser, fordi hans navn pludseligt går igen over alt (et forhold Dansk Kennel Klub prøver at begrænse ved, at standse registreringen af hvalpe efter en hanhund, når et vist antal er nået). Enhver kan forestille sig den indavl det vil medføre, hvis der ikke bliver taget disse forholdsregler.

Dernæst er det overordentligt vigtigt, at vi med alle midler prøver at kortlægge arvelige sygdomme, således at de ikke videreføres fra smitebærere. Det sker ved avlsforebyggende undersøgelser i form af DNA test, øjenlysning, hjertescanninger, røntgenfotograferinger af hofter og albuer samt røntgenfotografering af gravhundens ryg og andre undersøgelser både på hund og kat...

Røntgenfotograferingen af gravhunde foregår for, at afdække antallet af forkalkede disk (bruskmellemlægsskiverne mellem ryghvirvlerne). Det viser sig at der er en direkte forbindelse mellem dette tal og nedarvningen af tendensen til diskusprolaps. En meget vigtig forebyggelse af en særdeles alvorlig og pinagtig sygdom, ydermere fordi det har vist sig, at arveligheden af lidelsen er høj. Faktisk er arveligheden dobbelt så høj som ved hofteledsdysplasi.

Tilbage i programmet

På Bygholm Dyrehospital er der både viden og udstyr til, at deltage i alle disse undersøgelser med undtagelse af øjenlysninger. Desværre har Gustaf V-B ikke kunnet deltage i gravhunde rygprogrammet i snart et par år. Årsag? Vi investerede en masse penge i et nyt røntgenanlæg. Det var et flot og dejligt anlæg, men der var problemer med gravhundebillederne i forhold til brænding på CD og forsendelse, så til stor sorg var vi meget hurtigt nødt til, at melde fra opgaven.

Sorg er til glæde vendt. Vi har efter sommer udskiftet anlægget endnu engang til et andet fabrikat. Denne gang duer det, og vi tager igen særdeles flotte gravhunderygge, som både tåler nedbrænding på CD og åbning på andre computere end den der hører til anlægget

Så vi ser meget frem til, at vi, når vi er mellem 2 og 4 år og skal fotograferes, ikke skal tage i byen for at få det gjort, men at far Gustaf kan gøre det herhjemme på Bygholm Dyrehospital.

Veletableret dyrehospital gennem 50 år

Bygholm Dyrehospital udvikler sig løbende og er i dag et moderne dyrehospital med solid erfaring.

Vi tager hånd om dit kæledyr

Vi har løbende styrket vores kompetencer inden for en lang række fagområder.

Vi er medlem af ISO Dyrlægen

ISO Dyrlægen er en certificeringsordning som sætter patienten og klienten i centrum.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

- Og følg med i vores hverdag.

Følg med på sociale medier og hold dig opdateret.

Kundeanmeldelser​