Den første løbetid​

Den første løbetid

Vi er meget forskellige fra grise, køer, katte og for den sags skyld kvinder.

I deres æggestokke sker der hele tiden noget, lige bortset fra katten der godt kan holde en pause i vintermånederne, men så kan de til gengæld finde på at komme i løbetid hver 3 uge resten af året.

Far Gustaf siger at vores æggestokke er inaktive det meste af året. 2 gange om året starter den helt inaktive æggestok så småt med at udvikle små blærer (follikler), i folliklen vokser æggene og bliver modne i løbet af få uger.

Løbetid

Så kommer vi i løbetid. Vi kan godt være lidt fjantede i den periode, men det er jo ikke til at sige, hvad der skyldes hvad! Fysisk bliver vores skedeåbning stor og svullen og vi begynder at bløde. En blødning der består af frisk blod, der kommer fra livmoderens slimhinde, der hæver på grund af de østrogene hormoner. Så blødningen hos hunde optræder altså før ægløsningen.

Blødningen dæmpes eller kan stoppe helt, når den første uge er gået – og så skal der for alvor passes på eller det modsatte – alt efter det ønskede resultat. Det tidspunkt hvor der er størst chance for, at gøre os gravide er nemlig fra ca 11 dagen i løbetiden og 4-5 dage frem. En løbetid varer i 3 uger.

Uanset om jeg er blevet gravid eller ej dannes der gule legemer i mine æggestokke. De producerer graviditetshormonet Progesteron og beholdes uanset drægtighed i de 61-63 dage en graviditet varer. Når progesteronproduktionen ophører ved graviditetsperiodens slutning, sendes der et signal til hypofysen og derfra går der en melding til kroppen: Der er børn.

En melding der er skyld i den tilstand der kaldes en nervøs graviditet. En tilstand der altså er fysiologisk helt normal, men kan give problemer med masser af mælk og samlermanier omkring sko og strømper.

Det er ikke alle, der bliver nervøst gravide, tilstanden varer i op til 14 dage, og de der har det psykisk svært, kan heldigvis hjælpes, så det ikke er så svært.

Hvornår kommer man i løbetid første gang?

Det kan svinge meget. Vi var hurtige og var i løbetid allerede som 6 mdr, men andre – lidt afhængig af deres race – kan vente helt indtil de er halvandet år.

Som regel kommer vi i løbetid hver 6-8 måned, men igen er der en raceforskel, så mange mynder og nogle golden retrievere kun kommer i løbetid en gang om året. Det synes deres familier ofte er en fordel – undtagen, hvis man gerne vil have hvalpe, altså !

Undgåelse af løbetid – Hvorfor iøvrigt undgå løbetiden?

Det er jo naturens orden at tæven kommer i løbetid 2 gange om året, men Hunden bløder i løbetiden og det sviner over hele huset, specielt på vores trægulve! Der er et rend af hanhunde, som står i kø udenfor vores hoveddør! To måneder efter løbetiden bliver hun nervøst gravid. Det vælter med mælk fra hendes bryster, hun er ulykkelig og gemmer sig, samler alt hvad der er af sokker og sko sammen og vogter dem som en bedre ulv, og så spiser hun ikke i 8 dage!

Vi har hørt at vi kun undgå, at hun får brystkræft (mammatumores), hvis vi steriliserer hende og så undgår hun også at skulle opereres for en underlivsbetændelse (pyometra), når hun bliver ældre!

Alt sammen rigtige præmisser for at gøre det, men hvor slemt går det lige med din hund.?

Vi er 5 tævehunde i vores familie og far Gustaf siger, at vi i hvert fald ikke skal steriliseres, hvis det ikke er nødvendigt! Hvorfor: Fordi du ikke får nogen goder uden omkostninger, hvorfor du må gøre de to ting op mod hinanden.

Fordi blod og andet klares med et par Beltik blebukser med et trusseindlæg i. De sidder godt og er ikke generende – man skal bare huske at tage dem af, når vi skal ud! Fordi hundeejere i dag generelt er super gode til, at passe på deres hunde, så dette rend af hanhunde stort set hører fortiden til – pokkers også!!

Men det kan jo være du bor i et område, hvor det er tilfældet og så kan det da være en ide.

Fordi det er begrænset, hvor voldsomt vores moder, bedstemor og moster bliver nervøst gravide. De har lidt mælk i brysterne og kan være lidt mere kælne – og vrisne – et par dage, men så er det også det. Men en af vore forfædre hørte til kategorien, der var voldsomt præget af både løbetid og nervøs graviditet. Hun blev steriliseret, og det var en kæmpe fordel både for hende og familien.

Det er også helt korrekt, at steriliserer man en tæve inden den anden løbetid, er der en 100 % garanti for, at den aldrig får en mammatumor. Og det er jo super positivt, at vide at man ikke løber ind i den hyppigste kræftform hos hunde. Efter 2 løbetid ændrer man intet ved at sterilisere.

Og hvad er så prisen?

Den steriliserede tæve får som den kastrerede hanhund en øget pelsvækst.

Det kan gå på os – det er bare noget med at trimme en ekstra gang om året. Det kan gå på korthårshunden, hvor fældningen bliver mere markant, men uden at der ellers ses de store ændringer på pelsen.

Men langhårshunde og semilanghårshunde – puha det er ikke kønt. En voldsomt groende og stor pels af tynde glansløse filtrende fehår. OK så galt går det ikke hver gang, men pelsændringen er noget man skal gøre sig klart, når vi taler om golden, collie, spaniels, münsterlændere og langhåret gravhund for at nævne nogle af de typiske. Det er virkelig væsentlige ændringer vi snakker om, hvad enten vi kastrere hanhunde eller steriliserer tæver.

Et andet problem er, at mange steriliserede tæver med alderen bliver utætte, når de sover (nattissere). Det er karakteristisk at det kun foregår i søvne og ikke i vågen tilstand. Heldigvis har vi medicin, der i tabletform gør det muligt for os, at styre problemet.

P sprøjter som gives hver 5 måned til undgåelse af løbetid, bruger vi slet ikke mere. De forhindrer ikke den nervøse graviditet, og de er ikke fri for at have bivirkninger vi ikke ønsker.

Så alt i alt er sterilisation den eneste gode måde, vi kan undgå løbetid på.

Men som meget andet godt her i verden, har det som nævnt en ikke uvæsentlig pris, så det er vigtigt at man vejer for og imod for den race man har valgt, for den enkelte hund som individ og for de omgivelser den lever i.

Veletableret dyrehospital gennem 50 år

Bygholm Dyrehospital udvikler sig løbende og er i dag et moderne dyrehospital med solid erfaring.

Vi tager hånd om dit kæledyr

Vi har løbende styrket vores kompetencer inden for en lang række fagområder.

Vi er medlem af ISO Dyrlægen

ISO Dyrlægen er en certificeringsordning som sætter patienten og klienten i centrum.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

- Og følg med i vores hverdag.

Følg med på sociale medier og hold dig opdateret.

Kundeanmeldelser​