Killingevaccination

Det er vigtigt at killingens immunsystem kommer i gang med at beskytte mod infektion. Udfordringen er, at så længe de stadig har antistoffer fra modermælken, så aktiverer vaccinen ikke immunsystemet. Det er meget forskelligt hvornår killingens immunsystem er klar til at komme på arbejde. Langt de fleste killinger bliver vaccineret når de er 12 og 16 uger gamle.

Efter killingevaccinationen skal der senere gives en ‘booster’. Hidtil har vi givet denne et år efter sidste killingevaccination, men undersøgelser viser at op mod en tredjedel af alle killinger ikke er tilstrækkeligt beskyttet før de har fået denne ‘booster’, derfor anbefales nu at give denne når killingen er 6 måneder gammel. Herefter overgår katten til det voksne vaccinationsprogram.​

Vaccination af voksne katte

De voksne katte er efter killingevaccinen godt beskyttet. For kattesyge anslås beskyttelsen at vare minimum 3 år, mens katteinfluenza vaccinen ikke yder beskyttelse mere end et år af gangen. For indekatte gælder det, at selvom de ikke har kontakt med andre katte, så kan smittepartikler med kattesyge uforvarende komme med inden døre via vores fodtøj og lignende. Derfor skal de være beskyttet mod kattesyge. Det kræver vaccination hvert tredje år. Vi vil dog stadig indkalde til sundhedseftersyn hvert år.

Udekatte og katte der kommer i kattepension eller på udstillinger er desuden i risiko for at blive udsat for smitte med katteinfluenza. Derfor skal de vaccineres hvert år. For katte hvis vaccinationsstatus er ukendt, gælder det at de kan blive beskyttet mod kattesyge med blot en enkelt vaccination. Skal de være beskyttet mod katteinfluenza, skal de ligesom killingerne have to vacciner med 2-4 uger interval. Behovet for lige netop din kat tager vi sammen stilling til ved det årlige sundhedseftersyn.

Hvordan virker en vaccination?

En vaccination indebærer at kroppen udsættes for et smitstof i en ikke sygdomsfremkaldende form. Derved aktiveres immunforsvaret og træner antistofproducerende og øvrige celler til at genkende og angribe smitstoffet hvis det senere hen skulle dukke op i form af en infektion. Vaccinen kan enten være en levende men inaktiveret vaccine, eller en dræbt vaccine.

I dag er langt de fleste af vore vacciner levende, idet de giver en både længerevarende og bedre sygdomsbeskyttelse.

Bivirkninger ved vaccination

Er heldigvis meget sjældne. Der enkelte der oplever symptomer i form af træthed i dagene efter, men det vil sjældent kræve behandling. Endnu sjældnere ses udviklingen af anafylaktisk shok. Det vil vise sig få minutter efter vaccinationen og kan gøre katten sløj og meget dårlig. Hvis behandling iværksættes med det samme, vil situationen dog hurtigt være under kontrol.

Hvem foretager vaccinationen?

Når din kat skal vaccineres vil det ske samtidig med at din kat får et sundhedseftersyn.

Det er for at sikre at din kat er sund og rask inden den vaccineres. Du kan bestille tid til vaccination hos alle vores dyrlæger.

Veletableret dyrehospital gennem 40 år

Bygholm Dyrehospital udvikler sig løbende og er i dag et moderne dyrehospital med solid erfaring.

Vi tager hånd om dit kæledyr

Vi har løbende styrket vores kompetencer inden for en lang række fagområder.

Vi er medlem af ISO Dyrlægen

ISO Dyrlægen er en certificeringsordning som sætter patienten og klienten i centrum.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

- Og følg med i vores hverdag.

Følg med på sociale medier og hold dig opdateret.

Kundeanmeldelser​