Sådan foregår en sterilisation
Selve sterilisationen er et operativt indgreb der forgår i fuld anæstesi/narkose og det kræves derfor, at hunden afleveres fastende – dvs. ingen mad efter fodringen aftenen før. Vand er tilladt lige indtil I tager afsted.
Hunden bedøves, klippes og vaskes, hvorefter der dækkes af, så operationen kan foregå sterilt. Når der er åbnet ind til bughulen lokaliseres den ene æggestok og det forbunde livmoderhorn. Blodkarene afsnøres og æggestokken klippes fri. Proceduren gentages med æggestokken i den anden anden side, og hele livmoderen og de to æggestokke kan herefter løftes ud og livmoderhalsen underbindes.
Herefter er blot tilbage at lukke såret. Først sys bughinden, så bugmuskulaturen og til sidst huden. Trådene i huden er i modsætning til de øvrige, af den type der ikke opløser sig selv. Det er fordi, at de giver væsenlig mindre irritation for hunden og mindre risiko for infektion. Så må vi mennesker leve med, at de skal fjernes hos dyrlægen.
Vi anbefaler indlæggelse til dagen efter så vi har mulighed for, at se at alt er i orden inden hjemsendelse. Dagene efter operationen er for de fleste uden de store tegn på, at hunden har gennemgået en operation. De fleste hunde viser ingen tegn på at være generet af såret, hverken når de skal op i bilen eller i form af slikken i såret derhjemme.