Tlf.: 75 61 14 44|post@bygholm-dyr.dk
Kastration af kat 2020-03-17T13:58:00+00:00

Kastration af kat

Kastration er en praktisk beslutning. Men pas på vægten.

Langt de fleste hankatte bliver kastreret. En intakt hankat kan være en udfordring at leve sammen med, blandt andet fordi en voksen hankat vil strinte og urinen får samtidig en meget kraftig lugt. Kastration har både fordele og ulemper, de er beskrevet nedenfor.
Kat

Fordele

Ingen kønsdrift eller uønskede killinger

De fleste hankatte bliver kønsmodne når de er 6-8 måneder gamle. Her vil de begynde at forsvare deres territorium overfor fremmede katte. De vil også opsøge hunkatte i løbetid og dermed blive far til uønskede killinger.
Der er rigeligt med killinger rundt om på landets internater der søger et godt hjem, og der er ingen grund til at være årsag til at bidrage med flere.

Sygdomsforbyggende

Hankatte der er kastreret har mindre risiko for at blive smittet med alvorlige sygdomme såsom katteleukæmi (FeLV) og katteaids (FIV).

Ulemper

Overvægt

Kastrerede hankatte har lettere ved at blive overvægtige. Nogle begynder at tage på lige efter indgrebet, for andre kan der gå et eller to år, hvorefter dellerne begynder at dukke op.
Overvægt disponerer i sig selv for udviklingen af sygdomme, såsom sukkersyge og urinvejsproblemer.

Derfor anbefales altid at holde fokus på vægtstigning efter kastration, idet det rent faktisk er muligt at gribe ind. Det kræver blot at man styrer kalorieindtaget med hård hånd!

Du kan læse mere om fordele og ulemper ved kastration af kat i Dyrlægeforeningens folder.

Sådan foregår en kastration

Selve kastrationen er et operativt indgreb hvor testiklerne fjernes i fuld narkose og derfor skal katten afleveres på operationsdagen fastende, dvs. ingen mad efter fodringen aftenen før. Vand er tilladt lige indtil I tager af sted.

Katten bedøves, klippes og vaskes. Der gives smertestillende i forbindelse med operationen og narkosen overvåges af en sygeplejerske.
Selve indgrebet foretages ved at der laves et lille snit i pungen, hvorefter testiklen kan trækkes ud. Blodkar og sædstreng underbindes eller torkveres og testiklen skæres af.

Såret bliver ikke syet, men vil hele op i løbet af få dage.

Dagene efter operationen er for de fleste uden de store tegn på, at katten har gennemgået en operation. De fleste katte viser ingen tegn på at være generet af såret, hverken når de skal hoppe op i sofaen eller vindueskarmen, eller i form af slikken i såret derhjemme.Man skal være opmærksom på følgende:

  • Hvis såret bliver rødt eller hævet
  • Det væsker fra såret
  • Katten ikke vil spise eller virker nedtrykt.

Så skal man straks kontakte dyrlægen!

Læs mere om hvordan du bedst passer din kat efter anæstesi og operation.

Kattene får ikke kraver med hjem.

Hvem foretager kastrationen?

Vores dyrlæger har mange års erfaring med netop dette indgreb. Du kan se nedenfor hvem der foretager det på Bygholm Dyrehospital.
Peter, Nicoline, Helle, Lise og Regitze
Peter, Nicoline, Helle, Lise og RegitzeDyrlægerne på Bygholm Dyrehospital