Billeddiagnostik

Billeddiagnostik

Når dyrlægen stiller en diagnose på Jeres hund eller kat, har hendes eller hans fornemste våben altid været -og vil altid være:

  1. Tolkningen af Jeres historie om forløb og symptomer (anamnesen)
  2. Dyrlægens observationsevne i forhold til det, patienten signalerer i ro og i bevægelse.
  3. Det dyrlægen kan se og føle med sine 2 øjne og 10 fingre (den kliniske undersøgelse).

Vi kan få ligeså mange og dyre hjælpemidler til vores rådighed, som vi kan drømme om, men hvis ikke vi har det grundlæggende kliniske arbejde i orden, er det groft sagt penge ud af vinduet, at bruge alle mulige vidunderlige laboratorieprøver og andet.

Når det er sagt, er det til uforlignelig hjælp at kunne supplere Jeres anamnese og dyrlægens kliniske undersøgelse med laboratorieundersøgelser af blod, urin, ledvæske og celler udtaget fra knuder etc.

Ligeså uvurderligt er at kunne se ind i patienten. Se det ens fingre ikke kan føle og måle hvordan der arbejdes. Hele dette området, kalder vi som fællesbetegnelse billeddiagnostik:

  • Røntgen
  • Ultralydss​canning
  • CT scanning
  • MRi scanning

Ingen af de fire billeddiagnostiske metoder står for sig selv som det eneste saliggørende. Ofte vil det være særdeles givtigt at bruge flere af metoderne på samme patient.​

CT scanningen bruger vi ved visse kræftsygdomme, samt ved vanskeligt diagnostiske diskusprolapser specielt i halsen, men jeg er sikker på, at den dag hvor det såvel økonomisk som logistisk bliver mere enkelt at CT scanne, vil teknikken blive anvendt endnu mere også sammen med de andre billeddiagnostiske hjælpemidler.

Sammenligner man CT scanning og MR scanning er CT som nævnt baseret på røntgenstråler, mens MR er baseret på en kombination af radiobølger og magnetfelter.

Billedmæssigt er der en bedre kontrast mellem normalt og sygt på MR billederne, hvorfor der kan afsløres flere detaljer ved MR end ved CT.

Hvad MR scanningen angår vil den en tid endnu være vanskeligere tilgængelig for os, og vil primært blive brugt til diagnostik af lidelser i hjerne og rygmarv.​

Veletableret dyrehospital gennem 50 år

Bygholm Dyrehospital udvikler sig løbende og er i dag et moderne dyrehospital med solid erfaring.

Vi tager hånd om dit kæledyr

Vi har løbende styrket vores kompetencer inden for en lang række fagområder.

Vi er medlem af ISO Dyrlægen

ISO Dyrlægen er en certificeringsordning som sætter patienten og klienten i centrum.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

- Og følg med i vores hverdag.

Følg med på sociale medier og hold dig opdateret.

Kundeanmeldelser​