Hjertelidelser hos kat

Avlskatte af racerne Maine Coon, Norsk skovkat, British shorthair, perser og andre undersøges rutinemæssigt for HCM (hypertrofisk cardiomyopati). Sygdommen kan også optræde hos huskatte.


Sygdommen er arveligt betinget og afsløres ved ultralydsscanning. Hos Maine coon kan man derudover påvise det ene af de to skyldige gener ved en blodprøve.

Den ytrer sig ved at hjertemusklen i specielt venstre hjertekammer vokser (hypertrofierer), således at der bliver for lidt plads i hjertekammeret.


Det medfører at udløbet fra hjertet forsnævres, således at der dels høres en mislyd. Dels øger hjertet sin hastighed, idet der jo er en blodophobning i forkammeret, og da hjertekammeret ikke kan rumme ret meget ad gangen. Så må det jo trække sig sammen flere gange.

Det bliver hurtigt skruen uden ende og medfører en overanstrengelse af hjertemusklen, hvorfor HCM er den hyppigste årsag til akut hjertedød hos kat.

HCM medfører desuden en øget tendens til blodpropper. Hyppigst dannes de i Aorta og medfører en lammelse af bagparten. Lidelsen er særdeles smertefuld og meget vanskelig at behandle, så den vil i de fleste tilfælde være dødelig.

Lidelsen udvikles væsentligst hos ældre katte, men diagnosticeres hos flere af de udsatte racer allerede hos killinger.​

Diagnosen stilles ved hjælp af ultralydsscanning af hjertet, hvor man tydeligt kan se den fortykkede hjertemuskulatur. Ultralydsscanningen benyttes også til at overvåge effekten af behandlinge, således at medicinen kan justeres efter behov.

Læs mere om ultralydsscanning.

Heldigvis er den medicinske behandling af lidelsen særdeles positiv og kan give katten en symptomfri tilværelse i flere år (> 2-3 år).


Medicinen nedsætter dels hjertefrekvensen og hæmmer musklens vækst.

Hos katte er den hyppigste hjertemisdannelse et hul i skillevæggen mellem de to hjertekamre.

Gustaf Valentiner-Branth​

Veletableret dyrehospital gennem 50 år

Bygholm Dyrehospital udvikler sig løbende og er i dag et moderne dyrehospital med solid erfaring.

Vi tager hånd om dit kæledyr

Vi har løbende styrket vores kompetencer inden for en lang række fagområder.

Vi er medlem af ISO Dyrlægen

ISO Dyrlægen er en certificeringsordning som sætter patienten og klienten i centrum.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

- Og følg med i vores hverdag.

Følg med på sociale medier og hold dig opdateret.

Kundeanmeldelser​