Den gamle kat – Seniorkatten

Den gamle kat – seniorkatten

Når vi mennesker bliver gamle er vi tilbøjelige til at benytte udtrykket ‘ældre’ i stedet for ‘gammel’. Det lyder af en eller anden grund bare bedre. På samme måde med kattene, de kaldes sjældent for gamle, men i stedet for seniorer.

Men ligegyldig hvilket udtryk man bruger, er der grund til at ofre særlig opmærksomhed på seniorkatten. Det er ingen sygdom at blive gammel, men allerede i 7 -8 års alderen begynder kroppen at undergå forandringer, der medfører at behov og muligheder ændres. Og risikoen for at udvikle visse sygdomme stiger med alderen på grund af slid og livsstil.

De 6 hyppigste problemer hos seniorkatten:

  1. Overvægt
  2. Slidgigt
  3. Nedsat nyrefunktion
  4. Kræftsygdomme
  5. Tandproblemer: tandkødsbetændelse og parodontose samt resorptive lesioner
  6. Forhøjet stofskifte

Nogle af disse sygdomme kan forebygges, andre helbredes eller holdes i skak med den rigtige behandling. Derfor er det årlige sundhedseftersyn af seniorkatten en hjælp til at fange problemer inden de bliver alt for store. Udover den del af sundhedseftersynet der varetages af dyrlægens øjne, ører og hænder, kan det blive nødvendigt med en ‘indvendig’ undersøgelse i form af blodprøver, en urinprøve, røntgen eller ultralydsscanning.

Hvad kan I selv gøre?

For at sikre et godt seniorliv er det vigtigt at man holder sig i gang. For katte betyder det at selv om man ikke længere er så spændstig og ikke længere kan hoppe så højt som tidligere, vil man alligevel gerne kunne komme op på yndlingspladsen i vindueskarmen eller på toppen af skabet. Derfor kan det være en god ide at sørge for en ‘trappe’ eller lignende, der kan gøre det nemmere at komme til tops.

Hold øje med tænderne, allerbedst ved at børste dem dagligt. Det er dog ikke alle katte, der villigt lægger tandsæt til børstning, men alternativt kræves tandbehandling ved tandkødsbetændelse eller parodontose – resorptionsramte tænder.

Det er også vigtigt at holde den slanke linje. Det gøres ved at sikre et kalorieindtag der matcher forbrændingen. Her kan der være hjælp at hente i seniorkosten, der oftest er lavere i kalorieindhold, samtidig med at der tages hensyn til det slitage de indre organer begynder at være mærket af.

Katte kan med fordel skifte til seniorfoder allerede, når de er omkring 7 år.

Veletableret dyrehospital gennem 50 år

Bygholm Dyrehospital udvikler sig løbende og er i dag et moderne dyrehospital med solid erfaring.

Vi tager hånd om dit kæledyr

Vi har løbende styrket vores kompetencer inden for en lang række fagområder.

Vi er medlem af ISO Dyrlægen

ISO Dyrlægen er en certificeringsordning som sætter patienten og klienten i centrum.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

- Og følg med i vores hverdag.

Følg med på sociale medier og hold dig opdateret.

Kundeanmeldelser​