Brystkræft hos hund

Brystkræft er den hyppigste cancerdiagnose hos danske tævehunde, og udgør 43 % af alle kræfttilfælde registreret hos tævehunde i Det Danske Veterinære Cancerregister.

Årsager

Brystkræft opstår når celler i mælkekirtlerne begynder at dele sig ukontrollabelt, og derved danner en kræftknude i kirtelvævet. Der er mange faktorer der kan medvirke til udviklingen af kræft. Vi ved, at blandt andet overvægt og påvirkning med hunkønshormoner kan have betydning ved udviklingen af visse former for brystkræft.

Brystkræft opstår især hos midaldrende og gamle tævehunde, men kan ses selv hos forholdsvis unge tæver og i sjældne tilfælde hos hanhunde.

Sådan stilles diagnosen brystkræft

Diagnosen stilles i reglen på indicier: En knude i en mælkekirtel vil i langt de fleste tilfælde være brystkræft, men der kan dog også ses andre cancerformer i mælkekirtlerne, hvorfor vi nogle gange vil have diagnosen be- eller afkræftet med en celleprøve fra knuden der undersøges mikroskopisk.

Fremtidsudsigterne ved brystkræft

Rent statistisk er cirka 50 % af brystkræfttilfældene hos hunde godartede og de øvrige 50 % ondartede i mere eller mindre grad. Man kan ikke ud fra knuden alene bedømme dette, selvom der kan være tegn i den ene eller anden retning. Følgende faktorer har betydning:

  • Knudens størrelse. Vi ved, at knuder under 3 cm oftest er godartede, mens knuder over 3 cm i højere grad opfører sig ondartet.
  • Involvering af lymfeknuden. Lymfesystemet er i reglen det første sted ondartede knuder vil sprede sig til, både den nærmest liggende knude og eventuelt indre lymfeknuder i bryst- eller bughule.
  • Fjernmetastaser. Ondartede kræftknuder kan sende spredninger via lymfesystemet og derfra videre i blodet, således at kræftceller kan finde vej til lunger eller indre organer i bughulen.
  • Histologisk klassificering. Ved den histologiske undersøgelse af knuden, kan patologen verificere diagnosen, vurdere knudens type, grad af invasiv vækst og om knuden er fjernet i sin helhed.

Stadieinddeling & forundersøgelse

Ud over, at vide hvad det er, så er det vigtigt at vide både hvor det er og hvor slemt det er. Til dette bruges et stadieinddelingssystem fra WHO, der fortæller mere om prognosen og hvilke behandlingsmuligheder, der er bedst.

Derfor anbefales følgende evaluering inden operation:

  • Blodprøve og urinprøve, både for at tjekke den generelle sundhedstilstand inden eventuel bedøvelse, men også for at lede efter tegn på, at kræften påvirker andre organsystemer.
  • Celleprøver af lymfeknuder for at, lede efter tegn på spredninger til de nærmeste og mest tilgængelige lymfeknuder.
  • Røntgen af brysthulen for at kigge efter tegn på spredninger til lymfeknuder eller lungerne.
  • Ultralydsscanning af bughulen til at, undersøge for spredninger til lymfeknuder eller indre organer.

Behandling

Behandlingen af brystkræft består i, at fjerne kræftknuden operativt. Ved små knuder (1 cm eller derunder) vil man oftest nøjes med, at fjerne selve knuden, men større knuder kræver fjernelse af hele den ramte kirtel.


I nogle tilfælde kan det være nødvendigt, at fjerne flere sammenhængende kirtler. Operationssåret bliver i disse tilfælde langt, men det heler lige så hurtigt som et kort, og vi vil hellere fjerne så meget som muligt, end at efterlade sygt væv.


Ved de større operationer anbefaler vi, at patienten er indlagt til den efterfølgende dag.


Der kan være en smule ømhed omkring operationssåret de første dage, men ellers vil langt de fleste hunde have normalt humør og aktivitetsniveau ved hjemsendelsen.

Knuden vil efterfølgende blive sendt til histopatologisk undersøgelse. Vi vil i regelen have svaret fra laboratoriets patologer samtidig med at trådene skal fjernes.

Forebyggelse af brystkræft

Selv efter operation er der risiko for udvikling af nye knuder, enten som et rent statisk udslag af skæbnens luner, eller som følge af genvækst af den oprindelige knude.
En undersøgelse har vist, at sterilisation foretaget på tævehunde med brystkræft, enten i forbindelse med deres operation eller i årene omkring, har givet disse tæver en markant forlænget overlevelses tid i forhold til tæver der ikke blev steriliseret.

Dette tyder på, at sterilisation kan have en forebyggende effekt.

Derudover ved vi, at tidlig sterilisation virker forebyggende. Læs mere om sterilisation.

Pris

En fast pris for undersøgelse og operation kan ikke gives, idet flere faktorer spiller ind. Blandt andet hvilke og hvor mange undersøgelser der anses nødvendige for netop denne patient, længden af anæstesien og operationens omfang.

Prisen for stadieindeling og forundersøgelse vil oftest ligge mellem 3.000-4.000 kr. mens selve operationen kan koste mellem 3.500-6.000 kr.​

Veletableret dyrehospital gennem 50 år

Bygholm Dyrehospital udvikler sig løbende og er i dag et moderne dyrehospital med solid erfaring.

Vi tager hånd om dit kæledyr

Vi har løbende styrket vores kompetencer inden for en lang række fagområder.

Vi er medlem af ISO Dyrlægen

ISO Dyrlægen er en certificeringsordning som sætter patienten og klienten i centrum.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

- Og følg med i vores hverdag.

Følg med på sociale medier og hold dig opdateret.

Kundeanmeldelser​