Allergisk betinget kløe hos hund

Når man snakker om allergi hos hund deler man det oftest op i 2 hovedgrupper.

Foderallergi

Sygdommen skyldes at hunden reagerer overfor proteiner i maden. De proteiner hunde hyppigst er overfølsomme overfor stammer fra okse, mejeriprodukter, hvede, soja og lam.

Foderallergi kan ses hos alle hunderacer i alderen fra 2 mdr. og frem.

Symptomerne kan være vise sig som hudproblemer (skæl, kløe, hudbetændelse, gentagne øregangsinfektioner) men der kan også være problemer fra mave-tarmkanalen som diarre, opkast, mange prutter og hyppige afføring.

Behandlingen består i en speciel allergidiæt.

Atopisk allergi

Atopi er en kløende hudlidelse der opstår som følge af allergi overfor ting i hundens miljø. Det kan være allergi overfor for eksempel lagermider, husstøvmider, pollen o. lign

Atopisk allergi opstår hos hunde der er mellem 6 mdr. og 7 år men hyppigst ser man det hos hunde mellem 1 og 3 år. Som ved foderallergi viser hudproblemerne sig i form af kløe, hudbetændelse, øreproblemer, røde poter o. lign. I modsætning til foderallergi kan atopisk kløe være sæsonbetinget, hvis årsagen for eksempel er pollen.

Undersøgelser har vist at 20-35 % af alle hunde med atopisk allergi samtidig lider af foderallergi.

Hvis din hund er atopiker er der flere ting man kan gøre for at mindske symptomerne. Kløestillende medicin, foder til følsom hud og medicin der hæmmer immunforsvaret er alle ting der kan mindske symptomerne. Ønsker man at behandle selve allergien er der mulighed at starte hunden op på hyposensibilisering – en allergivaccine.​

Hvad gør dyrlægen?

Hvis dyrlægen får mistanke om, at din hund lider af en allergisk betinget kløe er der flere ting, der skal undersøges.

I første omgang gælder det om at få behandlet en evt. hudbetændelse og udelukke alle andre grunde til kløe (ex. lopper, skab, rovmider).

Herefter vil man ofte anbefale at hunden sættes på allergidiæt for at afklare om kløen skyldes foderallergi eller atopi. Er der ingen effekt af en allergidiæten kan man overveje at teste huden for atopi ved hjælp af en blodprøve. Blodprøven kan hjælpe til at afklare hvad huden er allergisk overfor, men resultatet skal altid sammenholdes med hundens symptomer, og bruges primært som et led i behandlingen af allergien.

Har du mistanke om at din hund har allergi bør du kontakte din dyrlæge, så I sammen kan lægge en plan for det videre forløb.

Af dyrlæge Lise Hedegaard

Veletableret dyrehospital gennem 50 år

Bygholm Dyrehospital udvikler sig løbende og er i dag et moderne dyrehospital med solid erfaring.

Vi tager hånd om dit kæledyr

Vi har løbende styrket vores kompetencer inden for en lang række fagområder.

Vi er medlem af ISO Dyrlægen

ISO Dyrlægen er en certificeringsordning som sætter patienten og klienten i centrum.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

- Og følg med i vores hverdag.

Følg med på sociale medier og hold dig opdateret.

Kundeanmeldelser​