Tlf.: 75 61 14 44|post@bygholm-dyr.dk

Karla har hårsækmider

//Karla har hårsækmider

Karla har hårsækmider

Hvem er Karla?

Karla var en lille mops på 6 mdr., da hun kom her i klinikken første gang i juli måned 2009. Hun havde gennem længere tid tabt pelsen på ben, hals, i panden og var nu også begyndt at tabe pelsen ned over ryggen. Hun var ikke så rund og veltilpas som en mops på hendes alder burde være, og det var tydeligt, at hun ikke trivedes godt. Se hende i forhold til sin “søster” på billeder her under.

Hårsækmider:

Dyrlægen lagde straks mærke til, at Karla ud over at mangle pelsen også havde hudbetændelse over en stor del af kroppen. Hendes race, udseende og alder gjorde, at dyrlægen fik mistanke om at Karla havde demodicose, en sygdom der skyldes en overvækst af hundens hårsækmide, Demodex canis.

Dyrlægen lavede dybe hudskrab fra 4 forskellige steder, hvor Karlas hud var voldsomt forandret og prøverne blev undersøgt under mikroskopet. På en rask hund ville man måske have kunnet finde et par hårsækmider, men på Karla blev der fundet rigtig, rigtig mange. Faktisk blev der tilsammen fra de 4 steder fundet over 650 mider! Så det var ikke så mærkeligt, at Karla ikke havde det godt. Det var vigtigt, at Karla omgående kom i behandling, da sygdommen selv med den rette behandling kunne være livstruende.

Behandlingen indledes:

Karla blev sat i behandling med antibiotika mod hudbetændelse og med en speciel shampoo, der renser hårsækkene. Derudover blev hun startet op på behandling med medicin, der dræber hårsækmiderne, som hun skulle have 1 gang dagligt, indtil hun var rask. Hver 4. uge skulle Karla komme til kontrol for at se hvordan det gik. Allerede efter de første 4 uger var hun bedre. Hudbetændelsen var aftaget, og der var begyndt at komme ny pels ud på de angrebne steder.

I de fire nye hudskrab var der nu tilsammen 273 hårsækmider, dvs. at antallet var mere end halveret! Behandlingen af Karla fortsatte. Efter 6 uger kunne hun stoppe på antibiotika, men hun skulle fortsat have medicin mod hårsækmiderne. Hun blev fortsat pænere i huden, pelsen begyndte at vokse endnu mere frem, og hun begyndte at tage på. Hun blev også en gladere hund, efterhånden som behandlingen skred frem.

Kontrol:

Sidst Karla var til kontrol var i slutningen af december 2009. Hun er nu en rigtig lækker mops med fin tyk pels og trives i bedste velgående. Ved det dybe hudskrab blev der kun fundet 4 demodex mider på hende. Det er rigtig fint, men betyder ikke at Karla er færdigbehandlet. Hun skal fortsætte på medicinen, indtil der er blevet lavet 2 skrab med 4 ugers interval uden fund af mider. Forhåbentlig kan Karla erklæres rask i starten af det nye år.

Fremtiden:

Karlas ejer ved, at hun i fremtiden skal holde meget øje med om Karla får tilbagefald. Det kan for eksempel være i forbindelse med løbetid eller hvis Karla bliver syg, så hendes immunforsvar ikke fungerer optimalt. Da sygdommen er arvelig overvejer Karlas ejer at få hende steriliseret.

Karla efter behandlingen.

Læse mere om demodicose hos hund

2018-12-13T08:46:15+00:00