Hjertelidelser hos hund

Dårligt Hjerte-og hvad så?

De hyppigste dødsårsager hos hund og kat er:

  1. Ulykker
  2. Kræftsygdomme
  3. Sygdomme i bevægeapparatet
  4. Hjertelidelser
Hjertesygdommene er derved klart den vigtigste dødsårsag blandt organsygdommene (lever, nyrer, kønsorganer osv.).


Procentvis er kræftsygdomme årsag til 12% af dødsfald hos hund og kat (gennemsnitsalder 9,8 år), mens hjertesygdommene er årsag til 7% af dødsfald (gennemsnitsalder 9,1 år).

Det er derfor yderst forståeligt, at diagnosen: “Dit firbenede familiemedlem har dårligt hjerte” bliver modtaget med bekymring.

Men fat mod, der er masser af hjælp at hente, og vi er på Bygholm Dyrehospital godt hjulpet ved, at Gustaf Valentiner-Branth har brugt en væsentlig del af sin tid i snart mange år på, at specialisere sig i hjertelidelser.

Selvfølgelig har vi kun ét hjerte og vi kan ikke udskifte et slidt hjerte med et nyt. Vi må også erkende, at mange medfødte hjertesygdomme ikke kan behandles radikalt. Men positivt har vi så mange diagnostiske hjælpemidler til rådighed, at vores hjertediagnostik er meget eksakt.

Dette, kombineret med en meget effektiv udvikling indenfor den medicin vi har til rådighed, gør, at vi kan give de fleste hjertepatienter en rigtig god tilværelse i en lang periode (½-1½-?? år)

Det slidte hjerte-et alderdomsproblem

Indenfor visse racer (pudel, gravhund, pincher, pommeranian, papillon m. fl.) er det næsten mere reglen end undtagelsen, at de som ældre udvikler en utæthed ved hjerteklapperne (endocardiose) først og fremmest ved klapperne mellem venstre forkammer og venstre hjertekammer (mitralklapperne).

Dette viser sig som en mislyd på hjerte der ofte opdages i forbindelse med det årlige sundhedseftersyn.

Så længe pulsen er under 100 i hvile, åndedrætshyppigheden under 20, der ikke er konditionstab, hoste, vægttab, træthed eller andre tegn på hjertesygdom, behøver man ikke bekymre sig om en mislyd på hjertet på den ældre hund, men tilstanden skal selvfølgelig kontrolleres løbende.

Hvis vi skal diagnostisere årsagen nøjagtigt kræves ultralydsscanning af hjerte i arbejde. Hvis det vurderes nødvendigt kan suppleres med røntgen og elektrocardiografi (EKG).


Derved kan vi også sætte ind med det samme, der kommer symptomer, med den rette medicin der kan hjælpe hjertet og inden vi har et klinisk sammenbrud af hjertets pumpeevne.

Læs med om ultralydsscanning

​Som hovedtræk kan vi opdele hjertelidelser hos ældre hunde i 2 kategorier.

  1. Endocardiose der giver kliniske symptomer hos over 30 % af alle hunde over 12 år. Over 60 % angribes kun på mitralklapperne. 32 % både på mitral og tricuspdal klapper (både venstre og højre hjerteside). Endocardiosen forårsager arvævsforandringer på klapperne, dermed utæthed af disse, øget tilbageløb til forkamrene og dermed overbelastning af lunger og evt vand i bughulen.
  2. Svækkelse af hjertemusklen (DCM) der ses specielt hos store racer og cocker spaniels. Svækkelsen af hjertemusklen forårsager en nedsættelse af pumpefunktionen dermed overfyldning af forkamre, lunger og bughule, samt en påvirkning af hjertets rytme i form af ekstra hjerteslag.

Begge sygdomme behandles medicinsk.​

Arveligt betingede og medfødte hjertelidelser

Mange af vore hjertelidelser er arveligt betinget. Den først erkendte var endocardiose hos cavalier king charles spaniel, der kan give hjerteproblemer allerede i 4-5 års alderen. For at udelukke denne sygdom ultralydsscannes alle avlsdyr.

Siden har man erkendt at mange andre medfødte hjertelidelser er arveligt betinget og derfor indført rutinemæssige scanninger af avlsdyrene indenfor de udsatte racer.

Det drejer sig om:

  • Aortastenoser (forsnævring af hovedpulsåren) på boxer, doque de bordeaux, new foundlænder og andre
  • DCM på Irsk ulvehund og Grand danois
  • Pulmonalstenose (forsnævring på lungearterien)

Vi er på Bygholm meget glade for at kunne deltage i dette arbejde.

Den hyppigste medfødte hjertelidelse hos hund er PDA – en manglende lukning ved fødslen af fosterforbindelsen mellem lungepulsåre og aorta.

Gustaf Valentiner-Branth

Veletableret dyrehospital gennem 50 år

Bygholm Dyrehospital udvikler sig løbende og er i dag et moderne dyrehospital med solid erfaring.

Vi tager hånd om dit kæledyr

Vi har løbende styrket vores kompetencer inden for en lang række fagområder.

Vi er medlem af ISO Dyrlægen

ISO Dyrlægen er en certificeringsordning som sætter patienten og klienten i centrum.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

- Og følg med i vores hverdag.

Følg med på sociale medier og hold dig opdateret.

Kundeanmeldelser​